Ebony Band

De Ebony Band werd in 1990 opgericht door Werner Herbers, vm. solo-hoboïst van het Kon. Concertgebouworkest en bestaat uit een kern van musici afkomstig uit ditzelfde orkest. De groep heeft zich ten doel gesteld: het uitvoeren van moderne, ongebruikelijke en avontuurlijke muziek van de vorige eeuw met de nadruk op de eerste helft daarvan. Op de programma's komen veelvuldig namen voor van onbekende componisten, die mede hun tijd hebben bepaald en van wie het van belang is ze (opnieuw) uit te voeren (aldus het eerste Ebony programma in het seizoen 90-91).

Zo maakte de Ebony Band een serie programma's rond de zogenaamde 'Entartete Musik', het Bauhaus en rond componisten die betrokken waren bij de Spaanse Burgeroorlog. Programma's over Russische Revolutionairen en de Mexicaanse componist Revueltas volgden, evenals een muziektheater-productie met werken van Kurt Weill en Walter Gronostay in het Holland Festival van 1995.

In het seizoen 95/96 presenteerde de Ebony Band een programma rond invloeden van de Tweede Weense School, een project in samenwerking met het Nederlands Filmmuseum getiteld Een Scherzo van Scherven en tijdens het Holland Festival 1997 twee korte opera's uit 1927-29 van de Duits-Amerikaanse componist Stefan Wolpe.

In 1998 speelde de Ebony Band met succes een meesterwerk dat echter niet vaak in de concertzaal te horen is; Kammerkonzert van Alban Berg.
In samenwerking met Cappella Amsterdam werd in hat najaar van 1999 de serie Hoorspelen gebracht, met medewerking van een 'live' geluidenmaker. Uitgevoerd werden onder andere Mord, een volledig doorgecomponeerd hoorspel van Walter Gronostay uit 1928 en Het Zwaailicht, een nieuw hoorspel van Kees van Kooten (tekst) en Vincent van Warmerdam (muziek).

In het seizoen 99/00 vierde de Ebony Band haar 10-jarig bestaan met een Praags programma. Dit, en een tweede Praags programma werden 2003 en 2004 in Praag uitgevoerd.
In 2001 trad de Ebony Band op in New York en Toronto, onder andere met het Vioolconcert van Kurt Weill, waarin Alexander Kerr, vm. concert-meester van het KCO, als solist te horen was.

CD's
Opnamen van de uitvoeringen van de twee Wolpe opera's zijn in 2001 op het label Decca uitgebracht.
Voorts is de Ebony Band te beluisteren op het label BV Haast (Music from the Spanish Civil War).
Alle andere cd's, negen in totaal, verschenen op het label Channel Classics. Daarvan werden beide Schulhoff cd's onderscheiden met een Edison.              
De opname met muziek van de Mexicaanse componist Silvestre Revueltas (1899-1940) werd wereldwijd de hoogste lof toegekend en in The Grammophone uitgeroepen tot ‘Editor’s Choice’.
De laatste cd 'Unheard' verscheen in september 2017.
(zie discografie)

In 1995 publiceerde de Ebony Band een heruitgave van het kunstboek Zehn Themen, een oorspronkelijk in 1920 uitgegeven map met de partituren van tien pianostukken van Erwin Schulhoff in combinatie met tien abstracte lithografieën van de schilder Otto Griebel (inclusief CD).

Bigband
In 1993 en 1997 speelde een tot bigband uitgebreide Ebony Band programma's met Amerikaanse bigbandexperimenten uit de jaren 1940/50. Deze programma's werden op twee cd's vastgelegd op het label Channel Crossings.
Tenslotte wijdde de Ebony Band zich in 1996 aan repertoire rond het thema Cool Jazz, in samenwerking met het trio van componist/pianist Guus Janssen.

Toekomst
Na bijna 20 jaar podiumactiviteiten in Nederland, Europa (Berlijn, Bonn, Parijs, Wenen, Praag, Warschau) en Noord-Amerika (New York, Toronto), houdt de Ebony Band zich in de toekomst vrijwel uitsluitend bezig met de documentatie van vergeten of verlorengewaand repertoire door middel van het maken van CD’s en de publicatie van repertoire-informatie.

Daarnaast worden er werken, die nooit eerder zijn gepubliceerd, in eigen beheer  uitgegeven en is de site van de Ebony Band ingericht als documentatiecentrum, waarop alle resultaten van 20 jaar research terug te vinden zijn.

De Ebony Band is een culturele ANBI organisatie.