[1885-1935]

Alban Berg

Alban Maria Johannes Berg (1885 - 1935), Oostenrijks componist, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Tweede Weense School, een collctief van componisten die Mahleriaanse romantiek met het 12-toons systeem van Arnold Schönberg combineerden.
Berg werd geboren en getogen in Wenen en bleef daar ook het grootste deel van zijn leven.
Als kind had hij meer belangstelling voor literatuur dan voor muziek waardoor hij pas op zijn vijftiende zijn eerste muzikale compositie schreef. Een serieuze muzikale opleiding kreeg hij vanaf 1904 toen hij leerling werd van Arnold Schönberg. 
Deze opleiding duurde zes jaar en had een grote invloed op zijn kunstenaarschap. Berg beschouwde zijn leraar zelfs als een soort vader (zijn eigen vader overleed toen hij pas 15 was).
In 1907 werd voor het eerst muziek van Berg uitgevoerd: drie van de Sieben Frühe Lieder.
In 1913 vond de première van zijn Altenberg Lieder plaats; echter, het concert liep uit op een rel en werd onderbroken, en het duurde tot 1952 alvorens de liederen in zijn geheel werden uitgevoerd.
Berg diende in het Oostenrijkse leger gedurende de Eerste Wereldoorlog, maar begon tijdens een verlof periode in 1917 te werken aan zijn opera Wozzeck.
Na de oorlog, terug in Wenen, begon hij met lesgeven (o.a. aan Hanns Eisler) en hielp hij Schönberg met de organisatie van de 'Verein für musikalische Privataufführungen', een vereniging waar in besloten kring werken van hedendaagse componisten werden uitgevoerd.
De uitvoering, in 1924, van drie delen uit zijn opera Wozzeck (voltooid in 1922), bracht Berg zijn eerste openbare succes. De première van de complete opera vond plaats in 1925 (in Berlijn), gedirigeerd door Erich Kleiber.
Een tweede opera, Lulu, bleef onvoltooid.
Het meest bekend werd Berg door zijn Vioolconcert, een werk waarin hij atonaliteit combineert met tonale passages, en waarin hij Schönbergs 12-toons systeem als een verlengstuk van de harmonieën van Wagner gebruikt.
Andere werken van Berg, die regelmatig worden uitgevoerd, zijn de Lyrische Suite (waarvan wordt beweerd dat het een grote invloed op Bártoks Derde Strijkkwartet heeft gehad) en het Kammerkonzert voor viool, piano en 13 blazers.
Alban Berg overleed in Wenen op kerstavond 1935 als gevolg van een bloedvergiftiging na een insectenbeet.