[1891-1971]

Adolph Weiss

Adolph Weiss (Baltimore, Maryland, 12 november, 1891 – Van Nuys, California, 21 february, 1971), zoon van Duitse emigranten, was een Amerikaans componist, fagottist en dirigent. Reeds op jonge leeftijd speelde hij in diverse orkesten
Hij was de eerste (en enige) Amerikaan die in Europa bij Schönberg studeerde en vervolgens zijn kennis van de 12-toonstechniek in Amerika introduceerde, "at a time when it was either unknown entirely or badly misunderstood" (Henry Cowell).
Het was Edgar Varèse die Weiss aanraadde bij Schönberg te gaan studeren. Weiss ging naar Wenen, werd aangenomen en volgde zijn leraar korte tijd later naar Berlijn, waar hij tot 1929 deel uitmaakte van Schönbergs 'Meisterklasse'.
Na zijn terugkeer naar de Verenigde Staten, bleef Weiss zich intensief bezighouden met de Schönbergse principes. Hij stuurde Schönberg ter controle ook nog enkele van zijn nieuwe werken toe, waarbij zijn vriend en mede-leerling Roberto Gerhard, die langer ion Berlijn vertoefde, als tussenpersoon fungeerde.
In zijn verdere loopbaan bleef Weiss een groot pleitbezorger van de hedendaagse muziek in het algemeen en van Schönberg in het bijzonder. Hij deed zulks als uitvoerend musicus, als vertaler (van o.a. Schönbergs 'Harmonielehre'), als secretaris van de 'Pan American Association of Composers' en als medewerker van zijn vriend Henry Cowell in de directie van de 'New Music Edition'.
WH

bibl. :  William Bernard George : Adolph Weiss  UMI Dissertation Information Service, Ann Arbor, MI 1971