[1913-1980]

Hans Walter Süsskind

Hans Walter Susskind (1 mei 1913, Praag – 25 maart 1980, Berkeley, Californië), was een Tsjechisch-Brits dirigent, pianist en componist. Hij studeerde compositie bij Joseph Suk en Alois Hába, piano bij Hoffmeister en orkestdirectie bij Georg Szell (de opvolger van Zemlinsky aan het 'Neue Deutsche Theater' in Praag, 1927). Süsskind werd in 1934 assistent van Szell. Als pianist had hij reeds een grote faam opgebouwd als vertolker van werken van Schönberg, Hindemith en Bartók en hij was de eerste die het volledige piano-oeuvre van Janácek uitvoerde.
Ook zette hij zich in voor kwarttoonsmuziek, o.a. van Hába en Viktor Ullmann.
Naast zijn werk als uitvoerend kunstenaar, schreef hij artikelen in het muziekblad 'Rytmus' (het orgaan van de kunstenaarsvereniging ‘Přítomnost’). Tevens speelde hij een essentiële rol in de bemiddeling tussen emigranten en de Praagse kunstwereld.


Süsskind ontvluchtte Praag op 13 mei 1939, twee dagen voor de Duitse invasie en kort na de sluiting van het 'Neue Deutsche Theater' (1938).
Met behulp van een Engelse journalist en officials van het Britse consulaat, kon Süsskind zich in Engeland vestigen. Hij verwierf na de oorlog het Britse staatsburgerschap.
Susskind (als Brits onderdaan spelde hij zijn naam voortaan zonder 'Umlaut') leidde als chef-dirigent vanaf 1945 (tot 1952) het Scottish National Orchestra. Later bekleedde hij, naast talloze gastdirecties, gelijksoortige posities bij de symfonieorkesten van Melbourne en Toronto (1956-1965).

De composities van Süsskind ontstonden in zijn jonge jaren. Zijn later, drukke dirigentenbestaan, lieten hem geen tijd meer om te componeren.
De Ebony Band is in het bezit van een volledige lijst van zijn (grotendeels onuitgegeven) werken.

WH