Nicolas Slonimsky
[1894-1995]

Nicolas Slonimsky

Nicolas Slonimsky (St.Petersburg, 27 april 1894 – San Francisco, 25 december 1995), Russisch-Amerikaans componist, dirigent, muziekcriticus en musicoloog.
Hij stamde af van een Russisch-joodse familie die later toetrad tot de Russisch-orthodoxe kerk.
Zijn eerste pianolessen ontving hij van zijn tante, Isabelle Vengerova.
Na een verblijf van twee jaar in Parijs, verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Hij studeerde aldaar, aan de Eastman School of Music, compositie en directie en werkte er als repetitor aan de nieuw opgerichte opera afdeling.
Twee jaar later werd Slonimsky secretaris van Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, die hij al uit zijn Parijse tijd kende.
Tegelijkertijd onderrichtte hij aan het  Boston Conservatory en het Malkin Conservatory en begon hij te schrijven voor The Boston Evening Transcript, The Christian Science Monitor en het tijdschrift The Etude.
In 1927 leidde Slonimsky het Boston Chamber Orchestra met als belangrijkste doelstelling het uitvoeren van hedendaagse muziek. Hij dirigeerde eerste uitvoeringen van Edgard Varèse's Ionisation voor 13 slagwerkers in 1933, van Charles Ives' Three Places in New England in 1931 en verscheidene andere werken van o.a. Cowell, Chávez en Riegger.
In 1958 nam Slonimsky de supervisie op zich van 'Baker's Biographical Dictionnary of Musicians' en werkte hiervoor als redacteur tot 1992.
Hij publiceerde 'Music since 1900', een overzicht van vrijwel elk muzikaal evenement van de 20ste eeuw en 'The Lexicon of Musical Investive', een compilatie van hilarische recensies over componisten vanaf Beethoven.
Een van Slonimsky's bekendste titels is 'Thesaurus of Scales and Melodic Patterns' (ISBN 0-8256-1449-X), een boek dat veel jazzmusici en componisten heeft beïnvloed waaronder Frank Zappa, John Coltrane, John Adams, gitarist Buckethead, Paul Grabowsky, basgitarist Jaco Pastorius en Allan Holdsworth.
Gedurende de jaren 70 was Slonimsky een regelmatige en graag geziene gast in Ara Guzelimians wekelijkse radioprogramma op KUSC-FM, Los Angeles.
Ook was hij te gast (vanaf 1986) in het zaterdagmiddagprogramma van Doug Ordunio op KFAC-FM, Los Angeles.
Slonimsky bezat een geslepen humor, hetgeen hem goed van pas kwam bij zijn optredens in Johnny Carsons 'The Tonight Show'.
Op latere leeftijd raakte Slonimsky bevriend met gitarist/componist Frank Zappa, van wie hij werken uitvoerde tijdens een Zappa-concert in Santa Monica (1981).
Slonimsky schreef een autobiografie, 'Perfect Pitch' (ISBN 0-1931-5155-3) met talloze levendige anekdotes over uiteenlopende figuren uit de wereld van de 20ste eeuwse muziek, waaronder zijn mentor Koussevitzky, Charles Ives, Frank Zappa, Igor Stravinsky, Henry Cowell en vele anderen.

Slonimsky overleed op de leeftijd van 101 jaar op Kerstavond van het jaar 1995.

Wikipedia/WH

De alwetende Slonimsky had geen antwoord op mijn vraag over de obscure Schönbergleerling Hansjörg Dammert :

NICOLAS SLONIMSKY
2630 MIDVALE AVENUE
LOS ANGELES, CALIFORNIA 90064
August 15, 1989

Dear Mr. Herbers:
I wish ï could give you some leads on Dammert, but the name is
unfamiliar to me. Perhaps the only chance to find out what
happened to hin (he would be 8O years ofd now if he were still
living) is to inquire at the French Foreign Legion; they
probably keep records of their members
As to my own compositions, a list is found in my edition of
Bakerrs Bioqraphical Dictionarv of Musicians
S 5.ncerely,
Nicolas Slonimsky