[1906-1975]

Dmitri Shostakovitch

Dmitri Shostakovich (St. Petersburg, 25 september 1906 – Moskau, 9 augustus 1975) was een Russisch componist en pianist, een van de meest gevierde musici van de 20ste eeuw.
Ondanks zijn buitengewone talent, kreeg hij pas op zijn negende officieel pianoles van zijn moeder, een professionele pianiste.
In 1919 werd Shostakovich door Alexander Glazunov, directeur van het 'Petrograd Conservatorium' toegelaten tot deze instelling. Hij studeerde er in 1919 af met het schrijven van zijn verbluffende Eerste Symfonie.
Shostakovichs faam steeg in de Sovjet Unie tot grote hoogte onder het patronaat van maarschalk Mikhail Tukhachevsk, maar hij zou later een zeer complexe en moeizame relatie met de officiële bewindhebbers hebben. Ondanks dat, ontving hij openbare eerbewijzen en staatsprijzen, en maakte hij deel uit van de 'Supreme Soviet of the RSFSR' (Russian Soviet Federative Socialist Republic, 1947-1962) en de 'Supreme Soviet' van de Soviet Unie (van 1962 tot zijn dood).
In 1936 viel Shostakovich officieël in ongenade. Het jaar begon met een serie aanvallen in de staatskrant 'Pravda' en dezelfde krant hekelde een, door Stalin en het Politburo bezochte uitvoering van zijn groteske opera Lady Macbeth of the Mtensk District met de woorden: 'gekkenhuis van lawaai'.
Met het geweer van het regime op zijn hoofd gericht - en Stalins vinger in feite aan de trekker - was Shostakovich zich ervan bewust dat hij een onverbiddelijk successtuk diende te schrijven. Hij trok zijn Vierde Symfonie terug en kwam met een Vijfde die, met z'n universele boodschap van triomf over tegenspoed, precies aan de wensen van het regime voldeed - hij werd als volksheld geëerd.
Maar in 1948, werden wederom verschillende componisten, waaronder Shostakovich en Prokofiev door het slijk gehaald door de 'Pravda' als zijnde 'decadente formalisten'.
In 1953 schreef Shostakovich zijn Tiende Symfonie, die - zonder dat het in die tijd werd opgemerkt - bedoeld was als reactie op het regime van Stalin en waarin hij in het bijtende Scherzo een sardonisch portret van Stalin uitbeeldde.
De constante psychologische foltering bleef niet zonder effect en dreef Shostakovich in 1960, kort na de voltooing van zijn Achtste Strijkkwartet bijna tot zelfmoord.
In 1966 trof hem een hartaanval waar hij niet meer volledig van herstelde en welke zijn preoccupatie met de dood, hoorbaar uitgedrukt in zijn Veertiende Symfonie,  versterkte.
Shostakovich stierf als een gebroken man.


WH / Wikipedia / Classic fM