[1905-1960]

Mátyás Seiber

Mátyás György Seiber (4 May 1905 Budapest – 24 September 1960 Kruger National Park, South Africa) was een Hongaars componist die vanaf 1935 in Engeland leefde en werkte.
Seiber studeerde bij Zoltán Kodály en schreef aanvankelijk in diens stijl, sterk beïnvloed door de Hongaarse volksmuziek.
In zijn tweede vaderland Engeland, waarnaar hij in 1935 emigreerde, verwierf Seiber groot aanzien als compositieleraar. Zijn concertstukken werden regelmatig uitgevoerd en zijn filmmuziek voor Orwells 'Animal Farm' werd wereldwijd geprezen.
Hoewel de ‘roots’ van Seiber, evenals bij zijn leraar Kodaly, in de Hongaarse (volks)muziek lagen, had hij een brede belangstelling voor andere muziekstromingen. In zijn studietijd hield hij zich reeds intensief bezig met Arnold Schönberg en de blues, rumba en tango had hij leren kennen op zijn reizen langs Noord- Midden- en Zuid-Amerika, als cellist van een scheepsorkestje.
In 1927 verhuisde Seiber naar Frankfurt alwaar zijn liefde voor de jazz resulteerde in een benoeming tot hoofd van de eerste jazzafdeling aan een Duits conservatorium, zeer tot ongenoegen van de nationaalsocialisten. Seiber moest zich bij herhaling vuilspuiterij in de nazi-pers laten welgevallen.
Een componist van dodecafonische jazz was na de machtsovername door Hitler, zijn leven niet meer zeker. Hij emigreerde naar Engeland en verwierf zich een belangrijke plaats in het muziekleven. Hij componeerde niet alleen voor de concertzaal, maar schreef ook enkele briljante filmmuzieken, o.a. voor Orwell’s Animal Farm. Ook zijn pedagogische kwaliteiten stonden in hoog aanzien.
W.H.