[1900-1967]

Hans (Hanns) Aldo Schimmerling

Hanns Aldo Schimmerling (5 september 1900, Brno -  10 november 1967, Kingston, NY) studeerde aanvankerlijk medicijnen in Wenen, en vanaf 1920 compositie en orkestdirectie bij Zemlinsky in Praag als een van de eerste leerlingen aan de nieuw opgerichtte 'Deutsche Akademie für Musik und darstellende Kunst'. Als een van zijn leraren wordt ook Franz Schreker genoemd. In 1920 wordt melding gemaakt van een eerste uitvoering van een van zijn werken.
In het seizoen 1924/25 werkt Schimmerling als dirigent aan het 'Neue Deutsche Theater', het theater van Zemlinsky, waar hij een collega van Viktor Ullmann werd.
Zijn composities werden met enige regelmaat uitgevoerd. In een van Zemlinsky's concerten dirigeerde hij zelf de première van Die Kirschblüte, een werk voor bariton en groot orkest. Ook Ullmann en Schulhoff stonden op het programma.
Een jaar daarvoor waren zijn 6 Miniaturen für Kammerorchester (uit 1922) in première gegaan tijdens een avond van de Praagse 'Verein für musikalische Privataufführungen'. Op die avond klonken ook werken van Ullmann en Krenek.
Schimmerling bezocht in 1926 voor het eerst de Verenigde Staten, als pianobegeleider van de zanger Michael Bohnen.
Vanaf 1934 werkte hij met de uit Oostenrijk geëmigreerde schrijver Josef Luitpold Stern samen. Hij schreef op diens geëngageerde teksten liederen voor de arbeidersbeweging.
Schimmerling emigreerde kort voor Hitlers inval in de CSR naar de VS en werd in 1944 Amerikaans staatsburger. Slechts enkele van zijn werken zijn uitgegeven, het merendeel is verloren gegaan.