[1899-1940]

Silvestre Revueltas

Silvestre Revueltas werd geboren op oudejaarsavond van het jaar1899 in Santiago Papasquiaro in de Noord-Mexicaanse provincie Durango. Hij begon met viool spelen op z’n achtste en studeerde tussen 1918 en 1922 viool en compositie aan het Chicago Music College.
In de jaren twintig maakte hij tournees als vioolsolist en dirigent door het zuiden van de V.S. en Mexico, totdat de componist Carlos Chávez, op dat moment Mexico’s belangrijkste muzikale autoriteit, hem vroeg om terug te keren naar Mexico en zijn assistent te worden bij het Orquesta Sinfónica de México.
De recente oprichting van dit orkest had alles te maken met een beweging die, na de revolutie van de jaren tien, de jonge Mexicaanse staat een eigen identiteit wilde geven. Revueltas realiseerde zich dat dit streven niet werd gediend met herinterpretaties van Europese klassieken en kwam tot het besef dat hij zelf een belangrijke bijdrage kon leveren door zich op het componeren te storten.


In tien jaar tijd ontstaat vervolgens een in koortsachtig tempo verwekt oeuvre, waarbij de componist zijn kennis van de Europese moderne muziek in dienst stelde van een effectieve, onopgesmukte stijl, waarin zijn liefde voor het Mexicaanse culturele erfgoed sterk tot uitdrukking kwam. In 1936 werd hij tot secretaris-generaal van de LEAR benoemd, de Liga van revolutionaire Schrijvers en kunstenaars, en bezoekt hij in die hoedanigheid in 1937/38 een anti-fascistisch schrijverscongres in het door burgeroorlog geteisterde Spanje. Hij betuigt met de uitvoering van eigen werken steun aan de republikeinen, maar keert, na het zien van de uitzichtloze strijd, zwaar gedesillusioneerd naar Mexico terug.


Een jaar voor zijn dood schrijft hij dat hij van ‘verre’ landen droomt en het liefst op een simpele wastobbe trommelt, terwijl hij fantaseert over prachtige muziek - ‘als kind al gaf ik me liever over aan dromen dan iets nuttigs te doen’.

Door alcohol ondermijnd, sterft hij in 1940 ten gevolge van een longontsteking.

W.H. (met dank aan Prof.Roberto Kolb, Mexico)

litt.: Antonia Teibler-Vondrak : Silvestre Revueltas, Musik für Bühne und Film, Böhlau Verlag.