Karl Rankl
[1898-1968]

Karl Rankl

Karl Rankl (1 October 1898, Gaaden – 6 September 1968, St.Gilgen) was een Brits dirigent en componist van Oostenrijkse kom af.
Rankl studeerde vanaf 1918 vier jaar lang privé bij Arnold Schönberg en Anton Webern. Hij begon zijn muzikale loopbaan als koorleider bij de Weense 'Volksoper' in 1922; later zou hij aldaar assistent dirigent worden, gevolgd door aanstellingen in Liberec (1925), Königsberg (1927) en de 'Kroll Oper' in Berlijn (1928-1931) als assistent van Otto Klemperer (en pleitbezorger voor moderne muziek).
Na korte engagementen in Wiesbaden en Graz werd Rankl in 1937 leider van het 'Neue Deutsche Theater' in Praag. Hij dirigeerde daar o.a. de première van Kreneks opera Karl V.

Toen de oorlog uitbrak, nam hij de wijk naar Engeland en werd Brits staatsburger.
In 1946 werd hij tot 'Music Director' van het 'Royal Opera House, Covent Garden' benoemd, maar verliet dit gezelschap in 1951. Het jaar daarop accepteerde hij een uitnodiging van de Scottish National Opera om na vijf jaar een benoeming bij de opera van Sydney aan te nemen, een positie welke hij nooit actief uitvoerde vanwege de enorme vertraging bij de bouw van het operahuis.

Als componist schreef Rankl acht Symfonieën en een strijkkwartet, dat in 1936 in Graz in première ging.
Ook schreef hij een opera, Deirdre of the Sorrows (gebaseerd op J.M.Synge's toneelstuk), dat in 1951 werd onderscheiden door het Britse 'Arts Council', maar dat nooit een uitvoering mocht beleven.
Rankls reputatie is volledig gebaseerd op zijn werk als dirigent. Zijn composities zijn vergeten en nooit gepubliceerd.


Wikipedia/WH