[1892-1974]

Darius Milhaud

Darius Milhaud (Aix-en-Provence, Frankrijk, 4 september 1892 - Genève, Zwitserland, 22 juni 1974) was een Franse componist en muziekpedagoog, geboren als zoon van een oud provençaals-joods gezin. Vanaf zijn 7e levensjaar kreeg hij vioolles, zijn eerste composities ontstonden in 1905.
 In 1909 startte hij met de vioolstudie aan het Parijse 'Conservatoire national supérieur de musique', maar drie jaar later ging hij over naar de compositieafdeling. Zijn docenten daar waren André Gédalge voor contrapunt en compositie, Charles–Marie Widor voor compositie en Vincent d'Indy voor dirigeren. In deze tijd maakte hij kennis met Arthur Honegger en Jacques Ibert. Zelf componeerde hij voornamelijk liederen naar gedichten van Franse tijdgenoten en een eerste opera (La brebis égarée 1910-1915).

Al vroeg in zijn leven, bereisde Milhaud verschillende continenten. Als secretaris van de schrijver Paul Claudel, die tot Frans ambassadeur in Brazilië was benoemd, leerde hij Latijns Amerika kennen (1917-19). Vervolgens bezocht hij enkele malen de Verenigde Staten, waar hij in talloze Harlemse clubs, bars en café’s betoverd werd door de authentieke jazz. Met platen van het label Black Swan (het enige label dat zwarte orkesten uitbracht) keerde hij terug naar Europa. Korte tijd later hoorde hij in London het (blanke) jazzorkest Billy Arnold’s American Novelty Jazz Band. Al deze indrukken verwerkte hij in zijn muziek, met als hoogtepunt  La Création du Monde.

Nadat zijn opera Christoph Colomb, na de première in Duitsland in 1930, hevige kritiek van de nazi-pers had ondervonden, was Milhaud een gewaarschuwd man en verliet hij, kort voor de inval van de nazi’s in Parijs, zijn vaderland. Met veel geluk wist hij via Lissabon naar de V.S. te vluchten. Zijn woning in Parijs werd leeggehaald en zijn volledige persoonlijke bezittingen werden meegenomen of vernietigd. De meeste van zijn manuscripten waren gelukkig reeds elders in veiligheid gebracht. Veel van Milhauds joodse familieleden en vrienden overleefden de oorlog niet.

Milhauds werkenlijst bevat meer dan 400 composities.

WH