[1913-1972]

René Leibowitz

René Leibowitz (17 February 1913 – 29 August 1972) was een Frans componist, dirigent, muziektheoreticus en leraar van Poolse afkomst. Zijn gehele muzikale leven stond in het teken van zijn grote voorbeeld Schönberg. Aanvankelijk door Maurice Ravel ingewijd in de geheimen van het componeren en instrumenteren, leerde hij Schönbergs 12-toonsmuziek kennen door de Duitse componist/pianist Erich Itor Kahn.
Hij bracht zijn liefde voor dit systeem tot uitdrukking, door op vrijwel elk concert dat hij dirigeerde, een werk uit de Weense School te programmeren. Als schrijver getuigde hij ervan met titels als Schönberg en zijn school, Introductie in de muziek met 12 tonen en een biografie over Schönberg.
Zonder ooit, in directe zin, compositieleerling van Schönberg te zijn geweest, is zijn compositorische oeuvre, dat uit zo'n 100 werken bestaat, volledig gebaseerd op de grondprincipes van de Tweede Weense School.
Met grote toewijding en overtuiging bracht hij zijn kennis over op een aantal jonge componisten, allereerst in Frankrijk (Pierre Boulez, die zich later van Leibowitz distantiëerde), Duitsland (Henze) en Amerika (Will Ogdon, Janet Maguire en de avant-garde film director-animator John Whitney).
Als dirigent verwierf hij faam met een Beethoven cyclus, waarin voor het eerst de originele metronoomcijfers van de componist exact werden gevolgd.
Als schrijver publiceerde hij interessante artikelen in 'Les Temps Modernes'.

Bron: Wikipedia/W.H.