[1899-1944]

Hans Krása

Hans Krása (Praag, 30 november 1899 - Auschwitz, 17 oktober 1944) was een Joods-Tsjechisch componist die vermoord werd in de Holocaust.
Krása speelde als kind viool en piano en studeerde later compositie aan de Duitse Muziek Academie in Praag. Hij werd repetitor bij het Neues Deutsches Theater in Praag, waar hij ook Alexander von Zemlinsky ontmoette. Deze nam hem in 1927 mee naar Berlijn, waar hij hem voorstelde aan Albert Roussel. Deze twee ontmoetingen hebben zeker een rol gespeeld in Krása's leven. Nadat hij een tijdje in Berlijn had gewoond, keerde hij terug naar Praag.
Krása's debuut als componist was in 1921 met vier orchestrale liederen op.1. Daarna volgden nog vele composities, waaronder het strijkkwartet, twee opera's en een symfonie.
Op 10 augustus 1942 werd Krása opgepakt en gedeporteerd naar Theresiënstadt, waar hij nog enkele werken schreef. in 1944 werd hij samen met de componisten Viktor Ullmann, Pavel Haas en Gideon Klein naar Auschwitz gedeporteerd. Op 17 oktober werd hij omgebracht, samen met Pavel Haas.

Bron: Wikipedia