Otto Klemperer
[1885-1973]

Otto Klemperer

Otto Klemperer (Breslau, 14 mei 1885 - Zürich, 6 juli 1973) was een Duits dirigent en componist. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste dirigenten van de 20e eeuw.   Klemperer begon zijn muziekstudies aan het Dr. Hoch’s Konservatorium van Frankfurt. Hij ging later naar Berlijn waar hij les kreeg van de componist Hans Pfitzner. Al spoedig bleek zijn aanleg voor het dirigeren. In 1905 maakte hij kennis met Gustav Mahler toen hij het Fernorchester, een orkest achter de coulissen, dirigeerde in diens Tweede Symfonie. Hij raakte met Mahler bevriend en verkreeg op diens voorspraak de post van dirigent aan de opera te Praag. In 1910 assisteerde Klemperer Mahler in München bij de eerste uitvoering van diens Achtste Symfonie, de Symphonie der Tausend. Er volgt een periode met betrekkelijk korte aanstellingen. Zo dirigeerde hij van 1910 tot 1912 te Hamburg, in 1912-1913 te Barmen en van 1914 tot 1917 te Straatsburg. Tussen 1917 en 1924 was hij Generalmusikdirektor aan de opera te Keulen. Van 1924 tot 1927 was hij actief in Wiesbaden. In 1927 bereikte hij Berlijn, waar hij tot 1931 aan de Kroll-Opera dirigeerde. Hij bracht er vele composities in première, onder andere van Paul Hindemith (Cardillac), Arnold Schoenberg (Erwartung) en Igor Stravinsky (Oedipus Rex).
Na de machtsovername door de nazi's in 1933 (Adolf Hitler werd Rijkskanselier op 30 januari) verliet Klemperer Duitsland en vertrok naar de Verenigde Staten. Hij werd dirigent van de Los Angeles Philharmonic Orchestra. In die jaren begon hij zich toe te leggen op werken van componisten als de Weense klassieken, met name Mozart, Beethoven, Brahms, Bruckner en Mahler. Zijn uitvoeringen van deze werken maakten hem definitief beroemd.
Van 1947 tot 1950 dirigeerde hij aan de opera van Boedapest. In 1950 werd hij voor drie jaar chef-dirigent van het Montreal Symphony Orchestra en in 1959 chef van het Philharmonia Orchestra te Londen, dat tot dan toe geen chef-dirigent had aangesteld. Met dit orkest maakte hij in de jaren vijftig veel plaatopnamen. Aan het Royal Opera House (Covent Garden) dirigeerde en leidde hij een aantal producties, waaronder opera's van Wagner. In Nederland dirigeerde Klemperer verschillende keren het Concertgebouworkest, met name tijdens het Holland Festival.
Klemperers gezondheid werd verschillende malen ernstig bedreigd. In 1939 werd hij geopereerd aan een hersentumor. Na de oorlog maakte een val in de orkestbak hem enige jaren het dirigeren onmogelijk. Bovendien had hij last van een bipolaire stoornis. In de jaren zestig kon hij met zijn armen nog maar nauwelijks dirigeren.  Bron: Wikipedia