[1884-1964]

Louis Gruenberg

Louis Gruenberg (1884 - 1964), Russisch/Amerikaans pianist en componist, werd geboren in de buurt van Brest-Litovsk (nu Wit-Rusland), maar emigreerde met zijn familie naar de V.S. toen hij nog maar een paar maanden oud was.
Zijn vader was actief als violist in New York. De jonge Gruenberg bleek talent voor de piano te hebben en begon met lessen op zijn achtste bij Adele Margulies, lerares van het 'National Conservatory' van New York waarvan Antonin Dvorak op dat moment directeur was.
Gruenberg begon al op jonge leeftijd solo- en kamermuziekconcerten te geven maar verhuisde, toen hij net 20 was, naar Europa om in Wenen bij Ferruccio Busoni te gaan studeren.
In 1919 schreef Gruenberg The Hill of Dreams voor orkest waarvoor hij de hoogaangeschreven 'Flagler Prize' ontving. Deze prijs maakte het mogelijk om zich meer op componeren te concentreren.
Zijn composities uit die tijd maken duidelijk dat Gruenberg gefascineerd was door jazz en ragtime.
In 1933 en 1934 voerde de Metropolitan Opera zijn expressionistische opera The Emperor Jones uit die was gebaseerd op een stuk van Eugene O'Neill. Gruenberg oogstte er veel succes mee.
Tussen 1933-36 leidde Gruenberg de compositieafdeling van het 'Chicago Musical College' (thans onderdeel van de Roosevelt University).
Na Chicago verhuisde hij naar Beverly Hills, waar hij muziek schreef voor film en TV.
Voor zijn muziek bij de documentaire The Fight for Life (over bevallingen in de sloppenwijken van Chicago) kreeg hij een Academy Award nominatie voor 'Best Original Score'.
In 1944 bestelde Jascha Heifetz een vioolconcert bij Gruenberg dat hij voor het eerst speelde met het Philadelphia Orchestra onder leiding van Eugene Ormandy en een jaar later opnam met het San Fransisco Symphony Orchestra onder Pierre Monteux. Het is een levendig werk van 38 minuten (in Heifetz' interpretatie).

Gedurende de laatste 20 jaar van zijn leven componeerde Gruenberg onafgebroken, maar raakte meer en meer ge├»soleerd van de algemene muziekwereld. Een hechte vriendschap met Arnold Sch├Ânberg verbond hem tot aan zijn dood in 1964 in Beverly Hills.

Bron: wikipedia