[1905-1964]

Marc Blitzstein

Marc Blitzstein werd geboren in Philadelphia in 1905; hij stierf in 1964, na een ruzie in een nachtclub, in Fort-de-France, Martinique.
Hij begon met pianospelen op z'n derde en met componeren op z'n zevende.
Na muziekstudies aan de Universiteit van Pennsylvania en het Curtis Institute (1923-26), vertrok Blitzstein naar Europa, waar hij achtereenvolgens in Parijs (bij Nadia Boulanger) en Berlijn (Arnold Schönberg) studeerde.
Vanaf 1927 was hij ook actief als publicist voor diverse Amerikaanse muziektijdschriften, waaronder de Musical Quarterly.
In 1931 keerde hij terug naar New York. De grote depressie, die hij aldaar aantrof, brachten hem ertoe zich meer voor de sociale context van kunst te interesseren. Ook lezingen van Hanns Eisler (1935) droegen aan deze bewustwording bij. Hij richtte zich van nu af aan op het theater, in een eenvoudigere, meer toegankelijke muzikale taal. Zo ontstond in 1936 The Cradle will Rock (producer Orson Welles), alom gezien als zijn meesterwerk, een opera over de staalindustrie (in de persoon van een staalbaron) versus de opkomende arbeidersbeweging.
Na zijn militaire dienst in de Amerikaanse Air Force (gestationneerd in Engeland) vervolgde Blitzstein zijn werkzaamheden in de V.S., minder militant dan voorheen, maar nog steeds zeer sociaal bewust. Hij schreef musical-achtige stukken en opera's, theatermuziek, filmscores, ballet- en vocale muziek in verschillende stijlen. Veel succes oogstte hij in 1952 met een Engelse bewerking van de Threepenny Opera van Weill en Brecht, een voorstelling die uitvoeringen over geheel Amerika had.
Zijn invloed op latere Amerikaanse componisten is aanzienlijk, met name op zijn vriend Leonard Bernstein.

bibl.:
Marc Blitzstein: A Bio-Bibliography by Leonard J.Lehrman. Greenwood Publishing Group, 2005, ISBN 978-0-313-30027-1 
Mark the Music, The life and work of Marc Blitzstein by Eric A.Gordon. St.Martin's Press, New York, 1989  ISBN 0-312-02607-2
Register of Marc Blitzstein Papers: State Historical Society of Wisconsin (Archives Division), Madison, Wisc.53706