[1883-1969]

Ernest Ansermet

Ernest Ansermet volgde in eerste instantie het beroep van zijn vader (wiskunde) met een studie aan de Universiteit van Lausanne, waar hij, eenmaal afgestudeerd, een aantal jaren als professor werkte. Allengs echter werd zijn interesse in muziek groter. Hij nam compositieles bij Ernest Bloch en liet zich een jaar in Berlijn instrueren door de dirigenten Nikisch en Weingartner.
Ansermet dirigeerde zijn eerste concert in Lausanne in het jaar 1910. Vijf jaar later werd hij benoemd tot chef van het van Genève en leerde in die hoedanigheid componisten als Debussy, Ravel en Stravinsky kennen. Deze laatste bezorgde hem de positie van dirigent bij Diaghilevs ‘Ballet Russes’, waarmee hij reizen maakte naar London en Noord- en Zuid-Amerika.
In 1918 richtte hij het Orchestre de la Suisse-Romande op; aan dit orkest bleef hij zijn hele werkzame leven verbonden. Ansermet stond bekend als een pleitbezorger van componisten van zijn tijd. Hij dirigeerde verschillende wereldpremières van werken van Stravinsky en droeg de componisten van de Franse school (Debussy, Ravel, Roussel, Honneger) een warm hart toe. Deze voorliefde is in zijn eigen, onbekend gebleven composities overduidelijk te horen.
W.H.