Joseph Achron
[1886-1943]

Joseph Achron

Joseph Achron is geboren in 1886 in een klein Litouws stadje genaamd Lodzdzieje (nu Lazdijai). Zijn eerste viool kreeg hij van zijn vader, die hem eigenhandig had gebouwd en op zijn tweede jaar had hij al een simpel melodietje 'gecomponeerd'.
Teneinde de jonge Joseph een goede muzikale opleiding te kunnen geven, verhuisde de hele familie naar Warschau en werd Joseph leerling van het conservatorium aldaar.
Vijf jaar later, na een concertreis door Rusland, werd het 10-jarige wonderkind uitgenodigd op te treden op een verjaardagsfeest van de broer van de Tsaar.
Op 13-jarige leeftijd verhuisde de familie wederom, ditmaal naar St.Petersburg waar de jonge Joseph leerling werd van de beroemde viool pedagoog Leopold Auer, de leraar van o.a. Jascha Heifetz, Nathan Milstein en Efrem Zimbalist.
Na zijn conservatorium eindexamen (met onderscheiding) concerteerde hij in verschillende landen gedurende een aantal jaren, maar keerde toch weer terug naar St.Petersburg om zich verder in het vak van componeren te bekwamen.
In 1911 werd Achron lid van het committee van de St.Petersburgse vereniging van Joodse Volksmuziek. Het inspireerde hem tot het schrijven van zijn eerste 'joodse' werk, de Hebrew Melody voor viool en piano, tot op heden zijn meest populaire compositie.
Twee jaar na zijn toetreding tot de joodse vereniging, opende Achron een 'dependance' in Kharkov en werd hoofd van de kamermuziekafdeling van het conservatorium van die stad.
Gedurende de eerste wereldoorlog diende hij in het Russische leger. Daarna toerde hij door geheel Rusland en gaf meer dan 1000 concerten in vier jaar tijd.
In 1922 vestigde Achron zich met zijn vrouw, de zangeres Marie Raphof, in Berlijn, waar hij doorging met componeren, lesgeven en optreden; ook was hij adviseur van de Jibneh uitgeverij.
Op 31 december 1924 arriveerden Joseph en Marie Achron op Ellis Island. Zij zouden 10 jaar in New York blijven. Hij schreef er kamermuziek voor het Yiddish Theater, gaf les aan het Westchester Conservatory of Music, speelde zijn eigen Eerste Vioolconcert en bekleedde functies in het muziekleven van New York.
In 1934 verhuisde hij naar Los Angeles en begon zich te interesseren voor filmmuziek. Hij componeerde voor de studio's en gaf privé vioollessen.

Joseph Achron overleed in 1943, 56 jaar oud. Zijn dierbare vriend Arnold Schönberg schreef in een overlijdensbericht: "Joseph Achron was een van de meest onderschatte componisten. De orginaliteit en het diepzinnige raffinement van zijn ideeën staan ervoor garant dat zijn werken zullen voortleven".

Source: www.josephachron.org