Volkskrant Polsh Masterworks - 14 oktober 2010


Volkskrant **** 

Herontdekte Poolse componisten
Ooit gehoord van de Poolse componisten Koffler en Regamey? Beiden waren vertegenwoordigers van het door Schönberg geïntroduceerde twaalftoonscomponeren en bereikten daarmee flamboyante resultaten. Beiden raakten in de vergetelheid - Koffler verdween in 1944 en Regamey belandde in Zwitserland, waar hij tot zijn dood werkte als indoloog - en beiden zijn herontdekt door Werner Herbers, de leider van de Ebony Band.
Kofflers Strijktrio uit 1928 is een verrassend stuk in een zo soepel en elegant twaalftoonsidioom, dat het bijna classicistisch aandoet. De muziek is een stuk toegankelijker dan die van Schönberg of zelfs Alban Berg. Sprookjesachtige trillers en een gewiekst fugato ontbreken niet.
Het wordt gevolgd door Kofflers Kantate 'Die Liebe', die rijk is aan zoetvloeiende tertsen en dankzij sopraan Barbara Hannigan en de drie instrumentalisten een wonderschone uitvoering krijgt.
Regamey schreef zijn '
Kwintet' voor klarinet, fagot, viool, cello en piano in de oorlogsjaren. Het is een robuust, maar zeer speels stuk, waarin de componist zijn noten in verschillende stilistische jasjes hijst, maar toch greep op de onderliggende anatomie houdt.
FvdW