NRC Handelsblad - 8 oktober 2010

'Het uitvoeren van moderne, ongebruikelijke en avontuurlijke muziek van de vorige eeuw met de nadruk op de eerste helft daarvan', luidt het mission statement van de Ebony Band, in 1990 opgericht door de hoboïst Werner Herbers.

Nadat het ensemble niet langer structurele subsidie mocht ontvangen, leek na het officiële afscheidsconcert in 2007 het doek gevallen. Maar Herbers zet met zijn handjevol musici de verkenning van onbekend repertoire voort in de studio, in samenwerking met het idealistische cd-label Channel Classics. Laatste aanwinst: een opname van Poolse muziek van Józef Koffler en Konstanty Regamey uit de jaren twintig tot veertig.

Het bonte 'Kwintet' van Regamey biedt muzikantesk speelplezier, Kofflers enigmatische 'Strijktrio' doet denken aan twaalftoonsmuziek van Alban Berg. De kantate 'Die Liebe' is een spaarzaam gecomponeerd meesterwerkje, waarin Koffler een ingetogen ode aan de liefde brengt. Geruggesteund door zacht pendelende noten zingt sopraan Barbara Hannigan de bijbelse teksten met verstilde intensiteit.


Floris Don