Archief

Actueel, In the Spotlight

Nieuwe cd opname Ebony Band en de nalatigheid van SCHOTT

Begin december 2012 is de Ebony Band begonnen met de opnamen voor een nieuwe cd die op 25 april 2013 zal worden gepresenteerd tijdens een concert in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ (MGIJ). De cd bevat werken van de volgende Tsjechische componisten uit de jaren 1922 - 1937: Viktor Ullmann, E.F.Burian, Hans Schimmerling, Miroslav Ponc en Alois Hába. De opnamen, waarvan de laatste sessie op 24 januari is, vinden plaats in het MGIJ. Aan de werken van Ullmann en Burian wordt medewerking verleend door de mezzosopraan Barbara Kozelj.
Deze nieuwe cd bevat zeven plaatpremières.

SCHOTT
Anderhalf jaar geleden ontdekte de Ebony Band dat in de door Schott Musik uitgegeven partituur van de Jazz Suite van Bohuslav Martinu een cello ontbrak.
De al reeds door ons opgenomen, maar nog niet op de markt uitgebrachte cd, kon alleen d.m.v. het 'indubben' van de cello in de originele instrumentatie worden gerealiseerd.
Uitgeverij Schott, gewezen op deze omissie, beloofde de ontbrekende partij zo spoedig mogelijk aan het materiaal toe te voegen.
Tot nu toe is dat niet gebeurd. Het schandalige is zelfs, dat de uitgeverij zonder commentaar dit werk in zijn gemutileerde vorm aan iedereen verhuurt die het stuk wil spelen. Zo ook aan het Orquesta de Cordoba, dat op 14 en 15 februari 2013 deze Suite op het programma heeft gezet. Dankzij de handgeschreven cello partij van de Ebony Band, zal het stuk in Spanje in de originele versie worden uitgevoerd.