Archief

Concert aankondiging, In the Spotlight

Concert en CD presentatie

25 april 2013,  20.15 uur,  Muziekgebouw aan ’t IJ,  Amsterdam.

Onder de titel ‘Da-Da-Dancing’ spelen twintig musici van de Ebony Band (vn. leden van het Koninklijk Concertgebouworkest) en diverse solisten uit het ensemble en daarbuiten (waaronder Loes Luca en Guus Janssen) door dada en jazz- en dansmuziek beïnvloede muziek uit de periode 1919 – 1994. Dit concert maakt deel uit van AAA Festival Muziek en Kunst rond het thema 'Jazz it up'. Een samenwerkingsinitiatief van het Koninklijk Concertgebouworkest, zie www.AAAfestival.nl

Tevens presentatie van nieuwe cd : Around Prague 1922 – 1937                 

Wat de Gigue en de Sarabande voor Bach waren en de Polonaise en Mazurka voor Chopin, dat waren de Blues en de Charleston voor de componisten van het interbellum. De jonge dada-beweging omarmde deze ‘gesyncopeerde’ muziek als uitdrukking van anti-burgerlijkheid. Composities van Erwin Schulhoff, Matyas Seiber, Louis Gruenberg, Jerzy Fitelberg, Stefan Wolpe, en recenter werk van  Johnny Carisi (bekend van Miles Davis’ Birth of the Cool) en Guus Janssen.

Solisten: Marleen Asberg (vl), Gerard Bouwhuis (pno), David Kwek-silber (sax), Simon van Holen (cfg), Jörgen van Rijen (trbn), Guus Janssen (pno/hi-hat), Loes Luca (actrice), Steven Scharf (acteur van Münchner Kammerspiele). Het geheel o.l.v. Werner Herbers.

De Ebony Band werkt gestaag aan ‘Behoud Muzikaal Erfgoed. ’De nieuwe cd, Around Prague, 1922-1937, is de vierde die sinds 2009 (in het subsidieloze tijdperk) uitkomt. Solist op deze cd, met composities van Ullmann, Burian, Hába, Schimmerling en Ponc, is de mezzo-sopraan Barbara Kozelj. De vorige drie cd’s bevatten negen plaatpremières; de nieuwe telt er nog eens zeven.

Inmiddels is de data-base www.ebonyband.nl uitgegroeid tot ‘s werelds grootste informatiebron voor onbekend, vergeten of verlorengewaand, niet orchestraal interbellum-repertoire.

Tenslotte presenteren wij op 25 april een kritische uitgave van acht nooit eerder uitgegeven werken in de Ebony Band Edition.