Archief

In the Spotlight

Chaim Levano overleden

Op 17 februari overleed Chaim Levano, op 88-jarige leeftijd. Hij was een van de eigenzinnigste, origineelste theatermakers van Nederland. Oorspronkelijk opgeleid als hoboist (bij Haakon Stotijn) en pianist (hij introduceerde Satie in Nederland en maakte deel uit van ensembles als het Resistentie Orkest), ontwikkelde hij zich meer en meer tot theaterman; hij speelde en regisseerde vele toneel- en installatie-voorstellingen.

 

Veel affiniteit had Levano met de Russische Futuristen, met het Absurdisme en met Dada. Met zijn expressieve, raspend-zingende stem was hij dé vertolker van Kurt Schwitters’ dadaïstische, in 1932 geschreven Sonate in Urlauten.

Op grond daarvan nodigde de Ebony Band hem in de jaren 1990 uit om enkele dadaïstische teksten van Erwin Schulhoff en Georg Grosz voor te dragen, die behoorden bij de muziekstukken van Erwin Schulhoff.

Een van deze markante voordrachten verscheen op de met een Edison onderscheiden CD Erwin Schulhoff : ensemble works, vol.I (1994).

 

Ook was Levano meerdere malen bij de Ebony Band te zien en te horen in het mini-operaatje Egon und Emilie (1930) van Ernst Toch op tekst van Christian Morgenstern. Hij speelde daarin op meesterlijke wijze (elk minuscuul gebaar was raak!) de onverstoorbare echtgenoot, die zich door zijn hysterische echtgenote niet van de wijs liet brengen. Ook deze vertolking verscheen op CD.

Zie discografie voor meer informatie over beide CD’s.

foto : Chaim Levano als 'Egon'