Archief

In the Spotlight, Actueel

Beierse Staatsbibliotheek maakt joodse componist voor tweede maal monddood.

De Bayerische Staatsbibliothek (BSB), de op één na grootste bibliotheek van Duitsland, die meer dan 10 miljoen boeken en 130.000 handschriften in zijn bezit heeft, blokkeert op juridische gronden de vrijgave van de muziek van de joods-Oostenrijkse componist Otto Jokl, een leerling van Alban Berg, die in 1940 naar de VS vluchtte, in 1945 Amerikaans staatsburger werd en in 1963 in New York overleed.
 De BSB wil de handschriften pas vrijgeven, wanneer een erfgenaam of rechthebbende gevonden is of wanneer is aangetoond dat er geen erven bestaan.
 In het geval van Jokl is dat bijzonder moeilijk. Hij is bij geen enkele organisatie voor auteursrechten ingeschreven (AKM/GEMA/BUMA-STEMRA/ASCAP/BMI) en ook diverse andere instellingen, die zich bezighouden met het lot van verdreven joden uit Duitsland en Oostenrijk, hebben geen informatie over hem.
De juridische afdeling van de bibliotheek wil elk risico op een claim uitsluiten, zelfs wanneer de Ebony Band hiervoor de verantwoording neemt.
Bij een componist als Jokl, die totaal onbekend is en moeilijke, dodecafonische muziek schreef, is het risico op een kostbare claim natuurlijk uiterst miniem.

Wij doen ons uiterste best om alsnog informatie over Jokl te vinden. Mocht de BSB uiteindelijk bij zijn standpunt blijven, kan de Ebony Band Jokls Eerste Strijkkwartet uit 1930 niet op cd zetten, zoals het plan is.
Daarmee zou de BSB deze joodse componist, die door de nazis tot 'entartete' componist werd verklaard, voor een tweede maal in zijn leven monddood maken.