[1906-1989]

Philip Herschkowitz

Philipp Herschkowitz (Romanian: Filip Herşcovici; Russian: Филипп Гершкович, Filipp Gershkovich) (September 7, 1906 – January 5, 1989) was een in Roemenië geboren componist en muziektheoreticus, leerling van Alban Berg en Anton Webern, die 47 jaren van zijn leven (1940-1987) in de Sovjetunie leefde.
Hij bezocht allereerst het conservatorium van zijn geboortestad Iasi, maar werd in 1927 leerling van de 'Musik Akademie' in Wenen waar zijn belangrijkste leraar Josef Marx was. In de jaren 1928-1931 nam Herschkowitz privéles van Alban Berg, daarna (1934-1939) ook van Anton Webern.
Als jood was hij na de inval van de nazis in Oostenrijk zijn leven niet meer zeker en hij emigreerde naar de Sovjetunie. Hij vestigde zich in Chernovtsy, maar verhuisde op 22 juni 1941, aan het begin van de Duitse invasie, naar Tashkent.
In 1946 vestigde hij zich in Moskou. Hij gaf privé lessen en ontwikkelde zich tot een belangrijke mentor van een hele generatie van Russische componisten, waaronder de componisten van de zg. 'Underground Division'. Tot zijn leerlingen behoorden Edison Denisov, Alfred Schnittke, Sofia Gubaidulina, Alexander Voustin e.v.a.
Herschkowitz was een van de belangrijkste leerlingen en volgers van Webern en wijdde zijn leven aan het begrip voor en de ontwikkeling van zijn leraars ideeën.

Op uitnodiging van de 'Alban-Berg-Stiftung' keerde Herschkowitz in 1987 terug naar Wenen, alwaar hij twee jaar later overleed.
Zijn vier-delige boek 'On Music', waarin hij de essentie van zijn lespraktijk beschtijft, werd geredigeerd en uitgegeven in Moskou door zijn weduwe Lena Herschkowitz (1991-1997).
Vrijwel alle overgeleverde werken van Herschkowitz dateren van na 1945.

Litt.: Philip Herschkowitz, Über Musik, edited by Lena Herschkowitz and Klaus Linder, 1997, Mechitaristen Druckerei, Wien.

Aanbevelingsbrief van Anton Webern:

Filip Herzcovici,
der nun schon seit einer ganzen Reihe von Jahren bei mir Komposition studierte, sei hiermit auf das wärmste empfohlen.
Mit allem Nachdruck sei festgestellt, dass ich ihn von allem Anfang an für eine hervorragende kompositorische Begabung gehalten habe und nun auch sein Können ganz besonders einschätzen muss.
Ich bin überzeugt, dass von seinen Fähigkeiten - auf welchem musikalischen Gebiete immer - insbesondere aber auf kompositorischem und theorethischem (also auch auf dem Gebiete der Lehrtätigkeit und Forschung) Ausserordentliches zu erwarten ist.
So kann ich nur wünschen, dass Filip Herzcovici möglichste Förderung zu Teil werde.

Dr.Anton Webern
Maria Enzerdorf
bei Wien
im Auholz Nr.8