[1905-1956]

Erich Itor Kahn

Erich Itor Kahn (23 July 1905 - 5 March 1956), Duits-Joodse componist, werd geboren in Rimbach (Odenwald). Zijn vader, kantor van de plaatselijke synagoge, liet hem piano en compositie studeren aan het 'Hoch Conservatorium' van Frankfurt. Na voltooing van zijn studies (1928) werd hij benoemd tot naaste medewerker van Hans Rosbaud, dirigent en hoofd van de muziekafdeling van Radio Frankfurt.

In deze periode ontmoette hij talrijke hedendaagse componisten (waaronder Schönberg) en raakte hij bevriend met collega componisten Seiber, Hindemith en Erich Schmid (later succesvol dirigent). In 1930 speelde Kahn de première van Schönbergs Klavierstück op. 33a.
In april 1933 werd Kahn onstslagen bij de radio en emigreerde hij met zijn vrouw, Frida Rabinowitz, naar Parijs. Aldaar leerde hij René Leibowitz kennen en introduceerde hem in Schönbergs 12-toonssysteem. Kahn voorzag in zijn levensonderhoud als pianist en leraar.
Aan het begin van de oorlog werd Kahn gevangen genomen en anderhalf jaar vast gehouden in het Zuid-Franse interneringskamp 'des Milles'.
In 1941 kon het echtpaar Kahn emigreren naar de VS. Hij vestigde zich in New York, werkte er als pianist en leraar en vormde een trio (Albenar) met Alexander Schneider en Benar Heifetz, waarmee hij verschillende opnamen maakte.
Ondanks incidentele uitvoeringen van zijn werken door grote dirigenten als Jascha Horenstein, Rosbaud en Leibowitz, is Kahns muziek volledig onbekend gebleven.
De Ebony Band voerde in de loop der jaren verschillende van zijn composities uit.
Kahns muzikale nalatenschap wordt beheerd door de 'New York Public Library'.